Wat is modderkoorts?

Wat is modderkoorts?

De term modderkoorts wordt gebruikt om een verscheidenheid van huidaandoeningen te beschrijven die eigenlijk bekend staan als tetherdermatitis. Het kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid van bacteriën die vooral gedijen in modderige, natte omstandigheden.

Het is dus een infectie die in de huid van het paard kan sluimeren en pas actief wordt als het huidoppervlak beschadigd is, wat meestal optreedt als gevolg van langdurige blootstelling aan een vochtige omgeving.

Wanneer een paard modderkoorts ontwikkelt, zijn de symptomen behoorlijk uitgesproken en omvatten gematteerde plekken op de huid met korsten en onderliggende letsels. Vaak is er ook een dikke afscheiding tussen de huid en de bovenliggende korst.

Vaak is ook een zwelling of een verhoogde temperatuur waarneembaar, waarbij het paard reageert op druk of buiging van het aangetaste lidmaat omdat het pijn heeft. Ten slotte kan haaruitval een ontstoken, ruw uitziende huid achterlaten, die in ernstige gevallen op de achterkant van het been kan openbreken. Dan ontstaan de horizontale scheurtjes die kenmerkend zijn voor gebarsten hielen.

Het is uiterst belangrijk dat je zeker weet dat het modderkoorts is. Als je paard het nog nooit heeft gehad, moet je naar je dierenarts gaan, zodat je kunt achterhalen of het echt modderkoorts is. Alleen zo kan je paard de juiste behandeling krijgen. Als je weet dat je paard vatbaar is voor modderkoorts, is het belangrijk om zijn benen zo droog mogelijk te houden.

Probeer te voorkomen dat je paddock zwaar wordt omgewoeld, aangezien de bacteriën via de grond worden overgedragen. Het kan handig zijn om de plek waar je de wei betreedt te veranderen en de waterbakken regelmatig te verplaatsen. Bijzonder modderige gebieden kunnen ook worden afgedekt met stro of zand.

Als het toch gebeurt dat je paard modderkoorts krijgt, moet je handelen bij de eerste tekenen. Dit zal ervoor zorgen dat de infectie zo snel en zo gemakkelijk mogelijk verdwijnt.

Hoe kun je modderkoorts behandelen?

Als je paard last heeft van modderkoorts, is het belangrijk om te proberen zijn benen droog te houden.

Voor directe behandeling dien je de getroffen gebieden met warm water te wassen (nooit met koud). Na het wassen en spoelen, moet u de aangetaste gebieden grondig drogen. Dit kan moeilijk zijn bij paarden met een dikke vacht, dus het kan zijn dat je moet overwegen om de aangetaste gebieden te scheren.

Zodra de benen van je paard schoon en droog zijn, breng je een dikke laag barrièrecrème aan, idealiter met een antibacteriële werking, op het aangetaste gebied. Dierenartsen kunnen je hier de juiste voorbereidingen adviseren. Omdat er verschillende crèmes verkrijgbaar zijn, moet je altijd veterinair advies inwinnen over welke crème het beste is voor jouw paard. Denk eraan: test de crème altijd eerst 24 uur op een klein stukje huid. Je moet er zeker van zijn dat je paard de crème goed verdraagt. Ook dien je de crème of verdere behandeling te gebruiken in overleg met en volgens het advies van dierenartsen.

Belangrijke punten voor een succesvolle behandeling van modderkoorts

Hoe eerder je een infectie opmerkt, hoe gemakkelijker en sneller deze te behandelen is. Controleer dus regelmatig de benen van je paard op vroege tekenen, vooral als hij er vatbaar voor is.

  • Voor een succesvolle behandeling dien je de benen van je paard zo droog mogelijk te houden.
  • Door de benen te scheren als de vacht dik is, wordt de behandeling veel gemakkelijker.
  • Het verwijderen van de korst is de sleutel tot het starten van het genezingsproces. Volg de instructies van de dierenarts.
  • Het gebruik van een barrièrecrème voorkomt verdere infectie en bevordert de genezing.
  • Bij twijfel is het altijd het beste om veterinair advies in te winnen! Je kunt beter een keer te vaak vragen dan een keer te weinig.

Bij EquusVitalis hebben we een aantal sprays in de aanbieding die kunnen helpen tegen modderkoorts. Deze omvatten Cavalor's Derma Spray , een prebiotische en probiotische huidspray, Eggersmann's EHM Derma Liquid en Speed's Bac-Control. De zilverzalf voor wondverzorging van leovet kan ook helpen bij modderkoorts.