Elektrolyten – net zo eenvoudig als complex

Elektrolyten – net zo eenvoudig als complex

Het correct voeden van elektrolyten is een wetenschap op zich, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het paard precies wanneer het ze nodig heeft.

De toevoer van elektrolyten is een belangrijk probleem voor zowel wedstrijd- als recreatieruiters (vooral in de zomer). De essentiële elektrolyten zijn anorganische mineralen die het lichaam niet zelf kan produceren. Elektrolyten moeten daarom worden aangevuld. Ze dienen om de waterbalans in het paardenlichaam te reguleren, zijn verantwoordelijk voor het dorstgevoel van het paard en regelen de verdeling van vocht in de lichaamscellen. Ze gaan verloren door hevig zweten en als de depots niet worden aangevuld, kan dit leiden tot langere regeneratietijden, vermoeidheid, verminderde prestaties en conditie en een hoger risico op blessures.

Aangezien elektrolyten ook verantwoordelijk zijn voor de juiste pH-waarde in het bloed, kan een tekort zeker gevolgen hebben voor het paard, bijvoorbeeld voor de spieren. Als het bloed dikker wordt door een tekort aan elektrolyten, worden de spieren niet meer goed van bloed voorzien en raken ze oververzuurd. Dit kan leiden tot pijnlijke spanning en krampen, en zelfs de gevreesde kruisflexie. Elektrolyten regelen dus niet alleen de vochtbalans in het paardenorganisme, ze houden ook de pH-waarde in het bloed in het optimale bereik en zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van belangrijke stofwisselingsprocessen. Ze sturen signalen naar spier- en zenuwcellen en zijn in staat om elektrische impulsen door te geven.

LET OP: Paarden geven het verlies van elektrolyten vaak aan door te weigeren water te drinken. Het voelt instinctief aan dat de inname van water de elektrolytenconcentratie in het lichaam verder zou verlagen. Om deze reden moeten elektrolyten worden toegediend vóór de inname van water.

De meest voorkomende redenen voor een tekort aan elektrolyten zijn overvloedig vochtverlies door zweten, veroorzaakt door stress, inspanning of tijdens transport. Daarnaast ziekten zoals koliek of diarree en - in zeldzamere gevallen - onvoldoende (ruw) voer. Symptomen zoals vermoeidheid of prestatieverlies duiden ook op een onvoldoende aanvoer van mineralen. Problemen met de bloedsomloop, makkelijk te herkennen aan bleke slijmvliezen, kunnen ook een gevolg zijn van een tekort aan elektrolyten. In de fokkerij zijn de dekking bij hengsten en het geboorteproces bij merries bijzonder inspannend en kunnen leiden tot een tekort aan mineralen.

Kwaliteitsvoer als basis, geïndividualiseerde voeding met elektrolyten als aanvulling
Een uitgebalanceerd dieet met hoogwaardig voer, vooral hooi, is een goede basis voor de toevoer van elektrolyten. Mineraalbehoeften die niet door ruwvoer kunnen worden gedekt, moeten worden gecompenseerd met voedingssupplementen. Terwijl een basisvoorraad meestal voldoende is voor recreatiepaarden, hebben (wedstrijd)paarden over het algemeen hogere doses elektrolytenproducten nodig. In ieder geval is de onbeperkte beschikbaarheid van vers water belangrijk, aangezien elektrolyten en water altijd met elkaar in verband staan.

Maar waarom zweet een paard eigenlijk? Zweet is de beste manier om het paardenlichaam te warmen tijdens inspanning; het werkt als een airconditioningsysteem. Zweet bestaat uit water, elektrolyten en eiwitten. Hoe meer een paard zweet, hoe hoger de concentratie elektrolyten in het bloed. Eiwitafscheiding staat bekend als wit schuim, dat verschijnt tussen de billen of onder het zadeldek en op het hoofd onder het hoofdstel tijdens zware inspanning

Afhankelijk van de prestaties, buitentemperatuur en luchtvochtigheid heeft het paard soms te maken met aanzienlijke verliezen aan vocht en dus elektrolyten. Om deze verliezen te compenseren, is een goed doordachte elektrolytenvoorziening op het juiste moment nodig. Het beste moment van de dag is de avond, wanneer het werk gedaan is en het rustig is in de stal. Voeren in de (voor)avond van een werk zorgt voor een ontspannen opname van elektrolyten met het krachtvoer. In rust herkent het organisme zelf het beste hoeveel water het nodig heeft om het elektrolytenniveau in balans te houden.

LET OP: Elektrolyten mogen niet worden toegediend onder stress, tijdens transport of direct voor of na de training.

NutriLabs heeft drie producten ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de optimale dosis elektrolyten kan worden aangeboden aan elk paard. Nutrilytes® Basic, Nutrilytes® Ultra en Nutrilytes® High Performance. Voor het paard betekent de levering van Nutrilytes® meer prestaties en een betere gezondheid.

Nutrilytes® Basic is ontwikkeld voor vrijetijdspaarden die lichte tot middelzware arbeid verrichten. Het is geschikt voor dagelijkse voeding en wordt gekenmerkt door zijn hoge gehalte aan natriumchloride. Met Nutrilytes ® Basic en een uitgebalanceerd dieet wordt het paard rondom goed verzorgd.

Nutrilytes® Ultra Pellets is ontwikkeld voor vrijetijds- en sportpaarden met een verhoogde behoefte aan elektrolyten. Naast elektrolyten gaan er ook sporenelementen verloren tijdens hevig zweten. Nutrilytes® Ultra voorziet in deze behoefte dankzij de samenstelling van de noodzakelijke zouten en zink, koper en ijzer.

Nutrilytes® High Performance is het ideale elektrolytenproduct voor paarden die optimaal moeten presteren. Dankzij het brede spectrum aan belangrijke ingrediënten is het de ideale allrounder voor wedstrijdpaarden.

Auteur: Andrea Kerssenbrock